Taivalkunnan kyläkirje 22.9.2018

 

Tarinakahvila on Alastalossa 25.9 kello 18. Se on Nokian kaupungin kulttuuritoimen, Pirkan Opiston, Nokian Uutisten, Pirkanmaan maakuntamuseon ja Nokia-Seuran yhdessä järjestämä tarinoidenkeruu tapahtuma. Nyt on vuorossa Taivalkunnan tarinat. Varsinainen kutsu löytyy myös kylän sivuilta www.nokiankylat.fi/taivalkunta/tapahtumat/ . Tule osallistumaan jutteluun tai kuuntelemaan muiden juttuja. Mitä muistat näistä paikoista ja siellä asuneista ihmisistä? Mitä olet kuullut kerrottavan?

Taulajärven leirintäaluekyltti ilmestyi kesän aikana kyseisen tien alkupäähän. Näyttää siltä, että kyltistä ei kaupungilla tiedä ainakaan puutarha-, liikunta- tai ympäristöpuoli. Infrapuolelta en saanut vastausta, mutta Jouni Saranpäällä ei kai ”ole aikaa” antaa vastausta. Mitään leirejä ei tietääkseni alueelle ole suunniteltu, joten jokamiesoikeuteen nojautuen voimme siellä jatkossakin kulkea ja satunnaisesti uimassa käydä, kuten tähänkin asti.

Kevyenliikenteen väylää ei saada vielä tänä vuonna, mutta kyllä se sieltä tulee. Kysyin asiasta viikko sitten, että joko rahoituspäätös on olemassa ja tietoa aikataulusta. Jarkko Peuralan (projektipäällikkö ELY-keskus) vastaus oli: ”Hankkeen rahoitukseen ei valitettavasti ole tullut selvennystä. Väylän toteutuksesta ei tietoa.”

Olisiko kylällä kiinnostusta nyt syksyllä ensiapukurssiin, jonka aiheina olisi peruselvytys ns. maallikkoelvytyksen läpikäyminen, defibrillaattoriin eli sydäniskuriin tutustuminen sekä aivoinfarktin oireiden tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen? Defibrillaattoreita alkaa olla jo monissa yleisissä paikoissa, kuten markettien aulatiloissa ja laite itse neuvoo, mitä tehdään, joten sen käyttö onnistuu hyvin myös maallikoltakin. Taivalkunnassa kyseinen laite on ainakin River Golfissa. Kurssin vetäjä löytyy kylältä ja kurssi olisi Taivalkuntalaisille ilmainen. Toteutumisen edellytys on noin 15 ilmoittautunutta. Jos löytyy kiinnostuneita, niin laittakaapa tietoa tulemaan.

Ollaan yhteydessä puolin ja toisin. Taivalkunnan kylät ry pj. Olli Sorva, olli.sorva(at)nokiansahkotalo.fi, www.nokiankylat.fi/taivalkunta, www.facebook.com/taivalkunta/.