Taivalkunnan kyläkirje 23.5.2019

Kysely Pilates-tunneista. Tulevana syksynä näyttäisi olevan mahdollisuus saada kylälle vetäjä Pilatekseen. Edellytys on, että innokkaita tunnilla kävijöitä olisi mielellään vähintään kymmenen (mahdollisesti kuusikin riittäisi). Hintakin voisi olla hyvin edullinen, noin 10,- euroa/tunti. Asian eteenpäin viemiseksi tarvitaan nimiä alustavasti ilmoittautuneista. Olkaa hyvät ja laittakaa tieto minulle kiinnostuksestanne osallistumaan Pilates-tunneille.

Taulajärven leirialueesta tulee kylältä aina välillä minulle kyselyä ja ehdotusta liittyen lähinnä siellä uimiseen ja rannan varustukseen. Olen vuosien mittaan ollut kaupunkiin asiasta yhteydessä ja sähköpostikeskustelussa. Uimista ei ole kielletty ja kaupunki on halunnut siellä käytävän uimassa jokamiehenoikeuksiin nojaten. Metsässä voi kulkea ja uimassa käydä omalla vastuulla, kun pitää paikat siistinä.

Kyseinen paikka on kaupungin omistuksessa eikä siellä viime kesänä ollut leirejä ja tietääkseni alkavalle kesällekään ei ole sovittu leirejä, jolloin ei sillä ulkopuoliset voisi liikkua. Paikka ei ole kaupungin uimaranta eikä kaupunki siitä sellaista haluakaan, koska vessoineen, siivoamisineen yms. siitä tulee kuluja.

Jos siellä on mitään uimarantaan viittaavaa varustusta, se tulkitaan uimarannaksi. Siksi kaupunki ei sinne mitään sellaista toimita eikä anna muidenkaan sitä tehdä. Uimaranta täytyy perustaa virallisesti, jos se on yleisesti käytettävissä. Sieltä on otettava vesinäytteet säännöllisesti, pohja on sukellettava säännöllisesti, sinne on toimitettava vessa ja kaikki pelastusvälineet. Opasteet on myös oltava ja jonkun on otettava asiasta vastuu.

Täytyy siis olla tyytyväinen tuohon paikkaan tuollaisena ja poiketa uimassa aina, kun satunnaisesti haluaa. Jos käyttäydytään yhtä asiallisesti kuin tähänkin asti on tehty, niin kyläläisillä on mahdollisuus käyttää paikkaa virkistäytymiseen jokamiehen oikeuksien rajoissa.

Kylän perinteiset Kevätkarkelot pidetiin ja väkeä oli todella runsaasti, yli 120 henkeä. Kiitos kävijöille ja erityinen kiitos talkooväelle.

Ollaan yhteydessä puolin ja toisin. Taivalkunnan kylät ry pj. Olli Sorva, olli.sorva(at)nokiansahkotalo.fi, www.nokiankylat.fi/taivalkunta, www.facebook.com/taivalkunta/.