Taivalkunnan koulu 95 vuotta

Kylän valopää

Perjantaina 29.9 oli Taivalkunnan koulun 95-vuotisjuhla. Päivä oli avoimien ovien päivä. Ensin oli oppitunti 50-luvun malliin. Myös oppilaiden vanhempia ja isovanhempia oli paikalla. Toisella tunnilla kuultiin koulun historiasta ja juhlasalissa oli oppilailla esitys. Se kertoi vanhanajan koulunkäynnistä.

Opettajan yhteenvetona sain 5-6 luokan oppilaiden ajatuksia. Näkemys oli, että koulu on arvokas ja kaunis. On hienoa, että se on vielä säilynyt. Taivalkunnan koulua on kiva käydä, on hyvä henkilökunta ja kivoja oppilaita.

Kommentit juhlasta olivat samankaltaisia. -Tunnelma juhlassa oli hieno ja vanhanaikainen. Oli hauskaa viettää vanhanajan koulupäivää. Näyttely oli tosi mielenkiintoinen ja vanhoista koulukuvista löytyi tuttuja. Luokkamme esittämä näytelmä meni hyvin. Oli kiva tavata koulumme entinen rehtori Kari Haikonen.

Opettaja Sini Vähä-Heikkilä kuvasi koulua ja juhlapäivää sanoen, että on hienoa opettaa kauniissa kyläkoulussa mukavia oppilaita. -Halusimme juhlistaa koulumme pitkää historiaa tuomalla sitä myös oppilaiden tietoisuuteen.  Oppilaat olivat pukeutuneet vanhan ajan koululaisten tyyliin ja se toi päivään juhlavan ja perinteisen tunnelman. Oli hienoa huomata, että oppilaat ovat kiinnostuneita koulun vaiheista ja historiasta, hän kiitti.

Juhlan päätteeksi minulla oli tilaisuus olla rehtorien kahvipöydässä. Entinen rehtori Kari Haikonen totesi, että kun yrittäjyyskoulua 6 vuotta sitten aloiteltiin, niin kaikki nauroivat, että tuskin siitä mitään tulee, mutta toisin on nyt. Koulun rehtori Marika Pajunen kommentoi, että on kiva kertoa koulun asioista, sillä kaikki ymmärtävät, että Taivalkunta oli vaan aikaansa edellä.

Taivalkunnan koulu on erikoistunut yrittäjyyskasvatuspainotteiseksi kouluksi. Yrittäjäkasvatuksessa korostuu oppilaan oma aktiivisuus ja mahdollisuus oppia vuorovaikutuksessa alan ammattilaisten kanssa. Kyläyhdistyksen puheenjohtajana olin tyytyväinen koulun ja kylän yhteistyöhön. Olen viihtynyt myös yrityskummina.

Päivä oli myös sotaveteraaniliiton 60 -vuotispäivä ja niinpä ruokalassa oleva kaatuneiden muistotaulu sai vierelleen seppeleen päivää kunnioittaen. Lisäksi ennen kotiinlähtöä istutettiin omenapuu koulun pihaan.

Hyvästä juhlasta kiittäen Olli Sorva