Koulusyksy alkaa

Kylän valopää

Syyslukukausi alkaa kyläkoulussamme to 9.8.2018. Se tietää lasten liikkumisen lisääntymistä muun liikenteen seassa. Tutkimusten mukaan yli 80% kaikista alakoululaisista pelkää jotain koulumatkallaan ja lähes kaikki pelko kohdistuu liikenteeseen ja meidän aikuisten käytökseen. Toivottavasti Taivalkunnassa ovat asiat paremmin, niin uskon, mutta kyselytietoa asiasta ei minulla ainakaan toistaiseksi ole. Toisaalta tietynlainen ”pelko” voi myös suojella lasta onnettomuudelta.

Jopa nuorimmat koululaiset ovat huomanneet, että autoilijoiden huomio ei kohdistu läheskään aina liikenteeseen. Yhdeksän kymmenestä kertoo nähneensä, että aikuiset puhuvat puhelimessa, kirjoittavat viestejä tai selaavat nettiä ajaessaan ainakin joskus. Joka neljäs lapsi kertoo, että näin tapahtuu usein.

Lapset tuomitsevat puhelimen käytön ratissa lähes yksimielisesti. Muistakaamme aikuiset omalla käytöksellämme näyttää oikeanlaista esimerkkiä myös teoin. Sen verran pitäisi kaikilla olla itsekritiikkiä ja luonnetta.

Aikuisten tehtävä on myös muistuttaa, että lasten puhelimen käyttö liikenteessä ei ole suotavaa.

Kyselytutkimuksen mukaan kolme kymmenestä lapsesta toivoo, että autot pysähtyisivät useammin suojatien eteen. Joka viidennen toiveissa siintää rauhallisempi liikenne, jossa liikkuisi vähemmän autoja.

Tehkäämme kylämme koulumatkasta mukava ja turvallinen. Vanha sanonta, että yhteispelillä se sujuu, pätee vieläkin.