Taivalkunnan kyläyhdistys 40 vuotta

Kylän valopää

Tämä tekemäni artikkeli on ollut Nokian Uutisissa verkkolehdessä 14.9. ja printissä 16.9.2020.

Illan historiikin, juhlapuheet ja tapahtumamuistot kerrottiin pitkäaikaisten yhteistyökumppaneiden kyläyhdistyksen puheenjohtajan Olli Sorvan ja kaupungin eläkkeellä olevan elinkeinopäällikön Henry Moision toimesta.

Säiden haltija suosi ja antoi leveän hymynsä juhlivan kyläkansan ylle, kun perjantaina 11.9. Taivalkunnan kylät ry juhlisti 40-vuotista toimintaansa muistelemalla menneitä tapahtumia ja tarjoamalla tilaisuuden aluksi täytekakkukahvit. Tapahtuma pidettiin kylän koulun pihamaalla ja paikalla oli 90 henkilöä.

Historiikkikatsauksessa yhdistyksen puheenjohtaja¬†Olli Sorva¬†valotti toiminnan monipuolisuutta ja aktiivisuutta. Ty√∂v√§enopiston piirist√§ ‚ÄĚKotikyl√§ni ja ymp√§rist√∂‚ÄĚ alkunsa saanut kyl√§toiminta on antanut mahdollisuuden saada kyl√§n √§√§ni p√§√§t√∂ksentekij√§in korviin huomattavasti aiempaa paremmin. Asioiden hoito on Taivalkunnassa mallilla, josta muutkin voisivat ottaa oppia, Sorva iloitsi.

Illan tietovisaan vastanneiden kesken arvottiin Nokian Sähkötalon lahjoittama valaistu akryylikettu. Onni suosi Risto Mattilaa. Palkinto miellytti myös hänen puolisoaan Anja Mattilaa.

Talkoohenki on pysynyt tallella yhdistyksen koko toiminta-ajan, kylä on löytänyt yhteisen sävelen ja katsoo tulevaisuuteen. Uusien haasteiden löytyminen on kertonut aktiivisesta olemassaolosta ja vaikutusmahdollisuudet on tunnettu.

Juhlakansalle oli ilo kertoa saavutuksista, joita kyläyhdistys on saanut aikaan tai vauhdittanut: Muun muassa Taivalkunnantien asfaltointi, linja-autopysäkkien katokset ja kylän ilmoitustaulut. Kylälle on saatu myös vesijohto ja koulun kohdalle kevyenliiketeen väylä sekä laadittu kyläsuunnitelma. Kyläjuhlia on pidetty ja kylän edustusta on ollut maakuntatason kylätoiminnassa, Pirkan Kylät ry:ssä, Sorva jatkoi.

Hygieniaan kiinnitettiin eritysitä huomiota ja mansikkalevykakku tarjottiin valmiiksi paloiteltuna. Kuvassa on Minna Mäkinen, Elina Helenius, Anja Mattila, Eeva-Liisa Hynninen ja makkaranpaistossa Terhi Leskinen.

Kyläyhdistys on saanut tiedotustoiminnastaan Nokian Uutisten myöntämän Antti-patsaan jo vuonna 1995 ja yhdistyksen puheenjohtajan Olli Sorvan Pirkan kylät ry on palkinnut vuonna 2018 Kylätoiminnan tiennäyttäjä -kunniapalkinnolla työstään kylätoiminnan kehittämiseksi.

Kutsuttuna paikalla oli kaupungin pitkäaikainen elinkeinopäällikkö Henry Moisio, joka on nauttinut eläkepäivistään jo muutaman vuoden. Hän toi puheessaan esille kylän poikkeuksellisen aktiivisuuden ja korosti vahvasti yhteistyön olleet helppoa ja hedelmällistä. Moisio nosti esiin Taivalkunnan kyläyhdistyksen vuonna 2016 tekemän kylän turvallisuussuunnitelman, jonka laatimisessa hän oli mukana kaupungin edustajana.

Perinteinen kolikonheitto kisa vaati mittamieheltä tarkkuutta. Mittausta tekee Tomi Teuho-Markkola.

Taivalkunta oli kutsujana myös monissa Nokian kylien yhteistapaamisissa. Tapaamisia pidettiin kylän koululla ja niiden tuloksista Moisio nosti esille kylien kotisivu-uudistuksen ja yhteiset messuosastot Nokian messuilla, joissa Taivalkunnan kylät oli hänen mukaansa hyvin aktiivinen ja kantava voima. Lopuksi Moisio kertoi, että kylät jäävät kaupungissa helposti lapsipuolen asemaan, mutta hän korosti Taivalkunnan kiitettävää aktiivisuutta toivottaen menestystä tuleville vuosille.

Taivalkuntalaiseen totuttuun tapaan kaikenikäiset ihmiset viihtyivät yhdessä ja ilta eteni arvokkaasti ja kodikkaasti. Illan päätteeksi kajahti yhteislaulu Kulkuri ja joutsen.

Maistuva kakkukahvi ystävän vierellä saa suun messingille. Kuvassa on Sisko Sorva ja Emilia Vuorinen.

 

OLLI SORVA