Kaupunginvaltuutettuja kyläkuullolla

Kylän valopää

Kuvassa Matti Salin (PS), Merja Techtolin (Vas), Anneli Lehtonen (Vas), Teresa Kvick (Vas), Timo Alakoski  (kok) ja Jani Erola (PS)

 

Taivalkunnan ja Sarkolan 8. marraskuuta yhdessä järjestämässä tilaisuudessa Päivölässä oli kyläläisten vieraana kuntapäättäjiä. He ilmaisivat kiinnostuksensa kyseisten kylien noin 1000 hengen asioista ja halusivat lisätä jo ennestään hyvää tietämystään kyläkoulun ja kyläyhteisöjen toimintatavoista.

Pienen alustuksen jälkeen vieraillamme oli tilaisuus esittää omia kantojaan ja tehdä kysymyksiä kyläväelle. Kysymyksiä riitti ja niihin varattu puolitoistatuntinen täyttyi nopeasti. Yksityiskohtaista tietoa jaettiin monista asiaoista.

Kouluilla tapahtuu koulutyön lisäksi paljon harrastustoimintaa, kuten liikuntakerho, puuhakerho pienille, Martta-yhteistyötä, Makumukset toimintaa ja piha-alueilla jalkapallo, pesäpallo, jääkiekko- jne. toimintaa.

Kaupungin huoltovarmuusasiat olivat esillä kattaen lähiruoan tuottamisen sekä koulun ja ympäristön kokoavan voiman henkisessä mielessäkin. Kävi selväksi, että myös kaupungin veto- ja pitovoima on kyläkoulut.

Kirjastoautokuljettaja Emma Karimaalta saimme kuulla kuinka kouluissa, juuri kyläkouluissa on todella ahkeria lainaajia, selvästi keskimääräistä aktiivisempia.

Taivalkuntalainen nuori, Amelia Lahti, toi tervehdyksen kokemuksista siirryttäessä Taivalkunnan koulusta Emäkosken kouluun. Nyt hän opiskelee Nokian keskustassa ja luonnollisesti asiat ovat vielä hyvässä muistissa.

Muutaman ensipäivän jälkeen pienen koulun oppilaat tutustuvat hyvin uusiin kavereihin. Myöhemmin ovat ensimmäisiä, jotka huomioivat uudet tulokkaat. Huomionarvoista on, että käyttäytymistavat ovat poikkeuksellisen kohteliaita, tervehditään opettajia, entisiä eri-ikäisikin tuttuja ja ollaan ystävällisiä.

Pienessä koulussa kaveripiirissä on monen ikäisiä henkilöitä, joka on osaltaan mahdollistanut vanhemmilta nuorilta hyvän tiedonsaannin asioista ennakkoon. Lisähavaintona on, että kylillä koulunsa käyneet ja kasvaneet ovat liikunnallisia ja kädentaitoja omaavia, jatkoi Amelia.

Antoisan tapaamisen jälkeen jatkettiin kokoustamista vielä kyläläisten kesken.

Olli Sorva