Taivalkunnan koulun kevÀtjuhla 2024

KylÀn valopÀÀ

Koulutyö Taivalkunnassa pÀÀttyi ja tarkoitukseni oli kirjoittaa aiheesta muutaman sana. Olin kevÀtjuhlassa mukana ja se oli kaikin puolin muistiin jÀÀvÀ. Oikeastaan kaikki mielessÀni oleva tuli esiin juhlapuheessa, jonka koulun rehtori piti. Pyysinkin hÀneltÀ luvan julkaista puhe kaikkien luettavaksi ja tÀssÀ se on:

”Arvoisat oppilaat, huoltajat, opettajat ja kylĂ€lĂ€iset,

TĂ€nÀÀn on erityinen pĂ€ivĂ€. Se on pĂ€ivĂ€, joka on tĂ€ynnĂ€ tunteita – iloa, haikeutta, kiitollisuutta ja ehkĂ€ hieman suruakin. TĂ€mĂ€ kevĂ€tjuhla ei ole pelkĂ€stÀÀn lukuvuoden pÀÀtös, vaan myös jÀÀhyvĂ€iset rakkaalle koulullemme, joka on ollut osa elĂ€mÀÀmme niin monien vuosien ajan, osa kylÀÀ jo 101 vuoden ajan.

Kun katsomme taaksepÀin koulumme pitkÀÀ historiaa, voimme olla ylpeitÀ siitÀ, kuinka monen sukupolven oppilaat ovat tÀÀllÀ saaneet elÀmÀn evÀÀt. TÀmÀ koulu on ollut monelle enemmÀn kuin vain oppimispaikka; se on ollut yhteisön sydÀn, paikka, jossa on solmittu ystÀvyyksiÀ ja koettu unohtumattomia hetkiÀ.

Itse muutin 12 vuotta sitten lÀnsirannikolta Pirkanmaalle ja tulin töihin tÀnne Nokialle Taivalkuntaan luokanopettajaksi silloisen rehtorin Kari Haikosen työpariksi. PÀÀsin tutustumaan hÀmÀlÀiseen sielunmaisemaan ja tunsin olevani heti tervetullut osaksi kylÀyhteisöÀ. Kolme vuotta myöhemmin sain hypÀtÀ uudenlaisiin saappaisiin, kun sain hoidettavakseni myös rehtorin tehtÀvÀt. SyksyllÀ 2016 sain työparikseni Sinin ja yhdessÀ olemme luotsanneet koulua lÀpi monenlaisten aikojen. SinistÀ olen saanut itselleni myös ystÀvÀn.

Koulun seinÀt ovat nÀhneet monenlaista ja koko koulumaailma on vuosien varrella muuttunut melkoisesti. Taivalkunnan koulu on pysynyt hienosti kehityksessÀ mukana aina uutta luoden, perinteitÀ unohtamatta. Erityisen ylpeitÀ voimme olla siitÀ, ettÀ yli kymmenen vuoden ajan koulumme painopisteinÀ ovat olleet yrittÀjyyskasvatus ja golf. NÀmÀ ovat antaneet oppilaillemme ainutlaatuisia taitoja ja kokemuksia, jotka kantavat hedelmÀÀ lÀpi elÀmÀn.

YrittÀjyyskasvatus on rohkaissut oppilaita luovuuteen, itsenÀiseen ajatteluun ja vastuullisuuteen. Olemme nÀhneet, kuinka lapset ovat innostuneet kehittÀmÀÀn ja ideoimaan omia projektejaan. KehittÀmÀllÀ oppilaissa yritteliÀstÀ elÀmÀntapaa oppilaat saavuttavat elÀmÀnhallinnan taitoja, joiden avulla heillÀ on kyky selvitÀ elÀmÀn moninaisissa kÀÀnteissÀ. Olemme vuosien varrella tehneet yritysvierailuja, yrityskummien edustajat ovat vierailleet koululla, olemme osallistuneet 3 kertaa Nokian Messuille linnunpönttöjÀ myyden ja viime vuosina kylÀkahviloissa ovat kylÀlÀiset saaneet nauttia maittavista leivonnaisista kahvin kera ja samalla lapset ovat saaneet arvokasta kokemusta työelÀmÀstÀ. TÀmÀ koulussa saatu yrittÀjyyskasvatus on varmasti auttanut monia lapsia löytÀmÀÀn oman polkunsa ja vahvistanut heidÀn uskoaan omiin kykyihinsÀ.

Golf, puolestaan, on opettanut oppilaille kĂ€rsivĂ€llisyyttĂ€, keskittymiskykyĂ€ ja urheilun tuomaa iloa. GolfkentĂ€llĂ€ vietetyt hetket ovat tarjonneet oppilaillemme mahdollisuuden kehittÀÀ taitojaan, nauttia luonnosta ja oppia tĂ€rkeitĂ€ elĂ€mĂ€ntaitoja. TĂ€mĂ€ koulumme erityispiirre on ollut merkittĂ€vĂ€ tekijĂ€ oppilaidemme hyvinvoinnin ja yhteisöllisyyden vahvistamisessa. Viereinen golfkenttĂ€ Nokia River Golf on ollut meidĂ€n ”lĂ€hiliikuntapaikkamme”, jossa olemme pÀÀsseet ”ihmisten ilmoille”.

PÀÀtös koulun lakkauttamisesta ei ole ollut helppo kenellekÀÀn. TiedÀmme, ettÀ koulumme lakkauttaminen vaikuttaa syvÀsti niin oppilaisiin kuin perheisiin ja koko kylÀyhteisöön. TeidÀn on kuitenkin katsottava tulevaisuuteen ja löydettÀvÀ uusia tapoja yllÀpitÀÀ ja vahvistaa yhteisöllisyyttÀnne.

Haluan kiittÀÀ meidÀn mahtavia oppilaitamme. Te olette olleet tÀmÀn koulun sydÀn ja sielu. TeidÀn innostuksenne, uteliaisuutenne ja ilonne ovat tehneet tÀstÀ paikasta elÀvÀn ja merkityksellisen. Kiitos, ettÀ olette olleet osa tÀtÀ yhteisöÀ ja tuoneet siihen oman ainutlaatuisen panoksenne. Tallentakaa sydÀmiinne mukavat muistot, ystÀvÀt ja muistikuvat. Vaalikaa tÀÀllÀ opittua sydÀmen sivistystÀ, ystÀvÀllisyyttÀ, toisen huomioimista ja hyviÀ tapoja. Toivon sydÀmestÀni, ettÀ Taivalkunnan opit siivittÀvÀt teitÀ jokaista onnellisesti eteenpÀin elÀmÀnne poluilla.

Toiseksi, haluan kiittÀÀ opettajia ja muuta henkilökuntaa. TeidÀn omistautumisenne ja pyyteetön työnne ovat olleet korvaamattomia. Olette antaneet oppilaillemme tietoa, taitoja ja elÀmÀn viisautta, joka kantaa heitÀ pitkÀlle tulevaisuudessa. Kiitos teille kaikille siitÀ, ettÀ olette olleet tÀÀllÀ tukemassa ja opastamassa oppilaita joka pÀivÀ.

Vanhemmille ja huoltajille, kiitÀn teitÀ tuestanne ja yhteistyöstÀnne. TeidÀn panoksenne ja sitoutumisenne ovat olleet ratkaisevia, ja olette aina olleet tukenamme. Olette antaneet lapsillenne arvokkaan mallin siitÀ, kuinka yhdessÀ tekemÀllÀ ja mÀÀrÀtietoisella työllÀ voidaan saavuttaa suuria unelmia. Kiitos, ettÀ olette olleet kumppaneitamme tÀssÀ tÀrkeÀssÀ työssÀ.

Ja lopuksi, kiitos kaikille, jotka ovat olleet osa tÀtÀ koulua vuosien varrella. Kiitos entisille oppilaille, opettajille ja kaikille, jotka ovat jÀttÀneet jÀlkensÀ tÀhÀn yhteisöön. Vaikka koulu sulkeutuu, muistot ja vaikutukset, joita se on jÀttÀnyt, elÀvÀt meissÀ kaikissa.

TÀnÀÀn sanomme jÀÀhyvÀiset tÀlle rakkaalle koululle, mutta muistamme, ettÀ tÀmÀ ei ole loppu, vaan uusi alku. Taivalkunnan kylÀyhteisö jatkaa olemassaoloaan, vaikka rakennus sulkeutuu. PidetÀÀn kiinni niistÀ arvoista ja muistoista, joita olemme tÀÀllÀ luoneet, ja jatketaan eteenpÀin vahvempina ja viisaampina. PitÀkÀÀ huolta toisistanne ja yhteisöstÀnne, ja luokaa yhdessÀ uusia muistoja ja perinteitÀ. Taivalkunnan koulu hiljenee, meille jÀÀ rakkaat muistot.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille oikein hyvÀÀ ja aurinkoista kesÀÀ. Kiitos nĂ€istĂ€ vuosista ja tĂ€stĂ€ matkasta.”

Yhdyn noihin Marikan kiitoksiin ja lisÀksi iso kiitos Marikalle itselleen koko kylÀn puolesta. Olli Sorva