Kunnan ja kylän rakentavaa yhteistyötä

Kylän valopää

Turvallisuus on osa arjen jokapäiväistä elämää. Viime torstaina 23.2.2017 järjestettiin valtuustosalissa avoin keskustelutilaisuus arjen turvallisuudesta ja yhteisöllisyydestä.

Pirkan kylät ry:n kyläasiamies Marja Vehnämaa kertoi arjen pienistä asioista ja niiden turvallisuusvaikutuksista.

  • Miten olisi hyvä varautua häiriötilanteisiin, kuten esim. vedenjakelun katkoon, sähkökatkoon tai myrskytuhoihin? Eli tiedätkö, missä on kaivo, josta saa vettä ilman sähköä, onko kylällä aggregaattia ja mistä taloista löytyy esim. moottorisaha? Ei kyseessä ole sen kummempia asioista. Ihan arkisia juttuja, joita kylien asukkaat voisivat yhdessä etukäteen miettiä ja minäkin tulen niihin tilaisuuksiin kutsuttaessa mielelläni avuksi, oli Vehnämaan terveisit.

Kaupungin kehityspalveluista Lauri Vähätalo toi esiin turvallisuusasioita kunnan näkökulmasta.

  • Nokialla on huolestuttavasti lisääntynyt päihteiden käyttö ja sen tuomat liikenneturmat sekä muut rikokset. Toinen surullinen tilastoasia on, että perheiden sisäinen väkivalta on melkoisessa kasvussa. Pirkanmaan sisäisessä vertailussa nämä asiat ovat Nokialla paljon keskimääräistä huonommin. Asiat on kaupungilla tiedostettu ja niihin ollaan ja on jo kohdistettu resursseja. Kehityssuunta kohti parempaa pitää saada aikaiseksi Vähätalo lisäsi.

Perusturvajohtaja Eeva Halme valotti yhteistyömahdollisuuksia kylä- ja asukasyhdistysten ja -toimikuntien kanssa unohtamatta muitakaan järjestöjä.

  • Mistä kuntalaisen pitäisi itse vastata ja mikä voisi olla järjestötoimijoiden rooli? On asioita, jotka ovat kaupungin vastuulla, mutta niiden hoito voisi olla lähempänä ihmistä. Myöskin tuleva valtakunnallinen Sote-uudistus lähtee tuosta näkökulmasta. Kaupungin näkökulmasta yhteistyö esim. kyläyhdistysten kanssa on luontevaa ja sitä ollaan valmiita lisäämäänkin. Lisäksi painotetaan yksilön oman valinnanvapauden lisäämistä, kertoi Halme.

Läsnä oli myös kyläyhdistyksien edustusta.

  • Taivalkunnassa on viime vuonna tehty kyläyhdistyksen toimesta kylän turvallisuussuunnitelma. Se on tiettävästi Nokialla ensimmäinen laatuaan. Taivalkunnan kylät ry on jo viime vuoden puolella aloittanut neuvottelut kaupungin kanssa sopimusmalliksi turvallisuusyhteistyötä ajatellen. Sopimusluonnosta valmistelee kaupungin perusturvajohtaja ja se on tämän kevään työlistalla lisäsi kyläyhdistyksen pj. Olli Sorva.

Keskustelutilaisuuden lopuksi vielä kyseltiin läsnäolijoiden näkemyksiä, miten kaupunki voisi tehostaa tiedottamista kuntailloista ja muistakin tärkeistä, kaikkia koskevista asioista.