KESKIVIIKKO 16. ELOKUUTA 2017

Miten yhteishenkeä kehitetään

 

TAPA EL√Ą√Ą JA OLLA VUOROVAIKUTUKSESSA

Olen pienen tauon j√§lkeen ollut yht√§jaksoisesti muutaman vuoden Taivalkunnan kyl√§yhdistyksen hallituksessa ja puheenjohtajaksikin valittuna kohta 3 viimeist√§ vuotta. N√§in√§ vuosina olen vahvasti tuonut esiin kyl√§suunnittelua, kyl√§turvallisuutta ja tiedottamista sek√§ yhdess√§olon merkityst√§. Olen itse ollut my√∂s k√§yt√§nn√∂n toimijana ja asioiden eteenp√§in viej√§n√§ k√§ytt√§en hyv√§ksi my√∂s verkostoitumista. Leip√§ty√∂ni on tuonut minulle paljon ihmistuntemusta ja valmiita kontakteja, joista osaa voi luontevasti k√§ytt√§√§ my√∂s kyl√§toimintaharrastuksessani eduksi. Ei meit√§ kyl√§ll√§ montaa varsinaista kyl√§aktivistia ole, mutta tilaisuuksiin ja tapahtumiin saadaan tarpeeksi talkoov√§ke√§ ja ihan hyvin osanottajia. Se tehd√§√§n, mit√§ koetaan t√§rke√§ksi ja luontevaksi kyl√§lle sek√§ mille on ‚ÄĚtilausta‚ÄĚ. Lapsia aktivoidaan tietoisesti.

ASUKKAILLE VAIKUTUSMAHDOLLISUUTTA

Laitan tähän tarinaa 2-3 viimeksi kuluneelta vuodelta kylältämme yhteishengen kehittämisestä. Taivalkunnan kylät ry teki kyläkyselyn keväällä 2014. Lähes puolelta kyläläisiltä saimme vastauksia kyselyyn ja muutenkin kyläsuunnitelman teko yhdisti ja aktivoi kyläläisiä. Vastauksista tein yhteenvedon diasarjaksi, jonka esitin kyläillassa. Teimme opettajien myötävaikutuksella myös kaikille koulun oppilaille kyläkyselyn lasten näkökulmasta ja -kannasta, josta myös tein yhteenvedon. Myös tämä yhteenveto julkaistiin. Olimme saaneet hyvää pohja-aineistoa tulevaan kyläsuunnitelmaan.

Keväällä 2015 pidettiin kyläilta, jossa ryhmätyönä pohdittiin yhteisiä asioita suunnitteilla olevan kyläsuunnitelman pohjaksi. Ryhmätyön tulokset laitettiin kirjalliseen muotoon. Kaveriksi kyläsuunnitelmaamme tekemään olin kutsunut Pirkan Kylistä Marja Vehnämaan. Kyläyhdistyksen puolesta suunnitelmaa laati työryhmä, johon kuului yhdistyksemme sihteeri, varapuheenjohtaja ja minä puheenjohtajana. Palavereissamme oli mukana myös Marja.

TIEDOTETAAN, MIT√Ą ON TEHTY

Toiminnan läpinäkyvyys, avoimuus ja rehellisyys ovat ensi-arvoisen tärkeitä, jotta saadaan jatkuvuutta ja uusia nuoria mukaan toimintaan. Tänä päivänä tiedotukselta vaaditaan hieman enemmän kuin ennen, koska tiedontulva on lisääntynyt, eikä kaikkea havaita ja lueta niin tarkkaavaisesti. Toisaalta tiedottaminen on tullut hyvin helpoksi verrattuna menneeseen aikaan. Yhteenvetona voisi sanoa, että nykyään taitaa päästä tiedottamisessa vähemmällä kuin ennen. On kuitenkin muistettava pitää huoli siitä, että tapa toimia on ajantasaista ja monipuolista, eikä kaikkia tavoita vain yhdellä medialla.

Kyläsuunnitelmamme julkaistiin ja painettiin loppukeväästä 2015 ja se jaettiin kaikkiin kylän talouksiin sekä oli messujakeluna kylien osastolla Nokian messuilla. Edellä mainitsemani yhteenvedot ja diasarjat laitoin kylämme kotisivuille, jonne aina ohjaamme väkeä käymään.

 
Kyläsuunnitelmaa oli jaossa myös Nokian messuilla

Tarinaa viime vuoden toimintatavoistamme voit lukea seuraavassa kirjoituksessani.

Olli Sorva, pj Taivalkunnan kylät ry