KESKIVIIKKO 6. SYYSKUUTA 2017

Muista tiedotuksen tärkeys

 

TIEDOTTAMINEN VAHVISTAA YHTEISHENKE√Ą

 

Kyl√§asioissa runsas tiedottaminen ja l√§pin√§kyv√§ toiminta pit√§v√§t yll√§ yhteishenke√§, n√§in ainakin Taivalkunnassa. Ajattelen ja muistan, kun tiedotan asioista, ett√§ en tee sit√§ itseni takia, en ainakaan yksin siit√§ syyst√§. Suuntaan sis√§ll√∂n yhteisty√∂tahoille ja kyl√§l√§isille. Molemmille ryhmille on hyv√§ saada tieto kyl√§n toiminnasta ja tavoista. Viimeisen vuoden aikana olen tehnyt paikallisradion kanssa kyl√§lt√§ pari ‚ÄĚkahvituntijuttua‚ÄĚ. On tietysti totta, ett√§ se on ollut paljolti mahdollista ty√∂ni puolesta syntyneest√§ yhteisty√∂suhteesta

 

Paikallislehdessä, Nokian Uutisissa, kylämme on jo useana vuotena ollut esillä muutaman kerran vuodessa. Siinäkin on osin ollut apuna muuta kautta syntynyt verkosto, mutta kyllä kylän asiat muutenkin lehteä kiinnostavat. Yhteistyö pitää rakentaa vain lehden kannalta helpoksi toteuttaa. Meidän kylällä todellisuudessa noista jutuista aika monen olen itse kirjoittanut valmiiksi, mistä olen aina etukäteen lehden kanssa sopinut. Olen myös laittanut aina matkaan muutaman kuvan, joista ovat saaneet valita. Jutuissa tuodaan kylää esille positiivisessa hengessä ja yhteistyötämme korostaen. Jutun sisältö on tärkeä, jotta se koetaan kylän yhteiseksi eduksi ja kylähenkeä vahvistavaksi.

 

RAKENNA BR√ĄNDI√Ą

 

Tiedottamisen, sähköisen median ja julkisen sanan kautta olen tietoisesti rakentanut Taivalkunta- brändiä. En tiedä, näyttääkö kylä ihan siltä, miltä asukkaat ovat halunneet, mutta ainakin lähes siltä se näyttää. Kyläläiset tykkäävät, kun joskus saavat ulkopuolisilta kommentteja, että kylämme on virkeä, elinvoimainen ja yhteistyöhenkinen. Yleensä ihmiset haluavat olla menestyvien ja pidettyjen matkassa.

 

MIT√Ą T√ĄST√Ą SEURAA

Koskaan kaikki eivät ole asioista samaa mieltä. Yleisesti on oletus, että eipä juuri kiitosta tule vaikka tekee kylän eteen talkootyötä. Onhan sitä kiitosta turha odottaa. Toisaalta, olen ehkä sanavalmis ja paksunahkainenkin, mutta toistaiseksi en muista saaneeni yhtään moitetta tavastani luotsata kyläyhdistystä. Myönteistä palautetta tulee toisinaan niin runsaasti, että se tuntuu melkeinpä epätodelliselta. Todella hieno piirre kuluneena kesänä on ollut, että pari ihmistä on ehdottanut talkoita siten, että ovat kysyneet minulta lupaa yksin talkoilla hoitaa kylällä olevan jätekatoksen oikomisen ja maalaamisen. Ovat ilmoittaneet panokseensa kuuluvan myös tarvittavat kulmaraudat ja maalit. Pidän tietysti huolen, että sillä saa nimensä kauniisti julki kylällämme ilmestyvissä kyläkirjeissä ja kyläuutisissa, vaikka eivät he sitä sen takia teekään. Lähinnä rivien välistä (eikä pelkästään välistäkään) voi tulkita viestityksen, että heidän mielestään ei ole minun velvollisuuteeni tehdä kaikkea ja hekin haluavat antaa panoksensa siinä, mikä heille on luontevaa. Nämä ihmiset ovat muutenkin talkoohenkisiä.

 
Talkoilla kunnostettu jätepiste.

 

MIT√Ą OPIKSI

 

Tärkeää on, että jokainen kylä elää omalla tavallaan. Se mikä sopii Taivalkuntaan, ei varmasti sovi kaikille kylille. Kaikesta lukemastaan ja kuulemastaan voi kuitenkin joskus saada jonkun ideanpoikasen jalostettavaksi. Ideoita on melko helppo keksiä, mutta niiden hiominen ja toteutus vaatiikin huomattavasti enemmän. Joskus tekee hyvää katsoa asioita hieman kauempaa ja laaja-alaisesti. Pitää aina muistaa toimia omien ja kylän voimavarojen mukaan, eikä polttaa itseään tai muita kyläaktiiveja loppuun. Homman pitää pysyä hauskana yhdessä tekemisenä ja kivana yksilösuorituksena.

 

VALOISIN MIELIN KOHTI TULEVAISUUTTA

 

Valtiovallan taholta kaavaillaan, että kylille voisi antaa lisää valtaa ja vastuuta. Jopa kunnilta tai valtiolta budjetoitua rahaa on väläytetty palvelujen tuottamiseksi paikallisesti. On varmaan asioita, joista paras tieto ja taito löytyvät kyliltä, mutta olisiko kaikista kylistä vastuunottajiksi. Tällä hetkellä Taivalkunnassa on kykyä tehdä esim. kaupungin kanssa yhteistyösopimuksia, mutta miten ne käytännön tasolla pitäisi sopia aiheuttaa vielä pohdintaa. Miten kunnan vastuulla olevat asiat tehtäisiin kylällä paikallisesti ja valvontavastuu kuitenkin jäisi kunnille? Mitään vuosikausiksi sitovaa ja monimutkaista sopimusteksti ei saa olla ja sopimuksesta pitää haluttaessa päästä kohtalaisen lyhyellä ajalla eroon. Saapa nähdä, miten maakuntamalli toteutetaan ja vahvistuuko siinä kylien asema.

 

Yhtä yleispätevää ja oikeaa tapaa toimia kylätoiminnassa ei ole, vaan kukin kylä toimikoon tavallaan.

Olli Sorva, pj Taivalkunnan kylät ry