Kolumni on julkaistu Nokian Uutisissa

Katkotaanko kravatit?

”Huumorillakin on asioita hoidettu, mutta aina toista ihmist√§ kunnioittaen”

Olli Sorva

18.9.2019 Olli Sorva

Kirjoittaja on positiivisella asenteella varustettu yrittäjä

 

Miksi vuorovaikutustilanteissa usein ajatellaan, että jonkun häpäiseminen saa enemmistön nauttimaan tapahtumasta? Voisiko huumori olla kaikkia kunnioittavaa?

Sain kutsun katsomaan musiikkiesityst√§ BEATLINE meets ARON 15.8. Pyynikin kes√§teatterille. Esityksen aikana ‚ÄĚElvis‚ÄĚ leikkasi kosketinsoittajalta saksilla solmion poikki. En tied√§ mihin se liittyi, ehk√§ johonkin kyseisen kuninkaan aikoinaan tekem√§√§n temppuun.

17.8. olin h√§√§juhlassa. Yhten√§ ohjelmanumerona oli ‚ÄĚTied√§tk√∂ aviovaimosi ajatukset‚ÄĚ. Leikkiin valittiin viisi avioparia, vastanaineista pitk√§√§n aviossa olleisiin. Oli kunnia p√§√§st√§ mukaan. Ideana oli, ett√§ jos aviomies ei tiennyt kysymysten vastausvaihtoehdoista oikeita, solmiosta leikattiin pala pois. Kun ensimm√§isi√§ kravatteja katkottiin, huomasi, ett√§ monille vieraista leikki oli outo. Kisa oli tasavertainen tuoreiden ja varttuneiden avioparien kesken.

Kisailun päätyttyä yksi ikäiseni mies kertoi minulle, ettei hän oikein ymmärtänyt leikkiä hauskaksi, kun ajatus on rangaista, jos ei tiedä toisen ajatuksia. Hän lisäsi, että olisi hienoa, jos kirjoittaisit aiheesta seuraavaan kolumniisi. Jäin itsekin ajattelemaan, olisiko vaikeaa keksiä visailu, jossa yksinkertaisesti palkittaisiin hyvät suoritukset.

Häätilaisuudessa mukana olleet ymmärsivät kisailun leikkimieliseksi, mutta herättihän se ajatuksia, että minkälaista käytösmallia juurrutamme tempauksillamme lapsiin ja nuoriin. Tiedämmekö mitä yllätyksiä kenellekin voi järjestää?

Tuleva tarinakirjani on taittovaiheessa. Siinä kerrotaan myös Taivalkunnan nuorison aikoinaan tekemistä kolttosista, mutta niissä on positiivinen leima eikä tekemisiä kohdistettu häväistys- tai rankaisemismielessä. Joskus kyllä nuorenkin harkintakyky pettää tai ei osata ajatella tekemisten seurauksia. Tiivis kyläyhteisö on aina auttanut ja kannustanut ihmisiä. Huumorillakin on asioita hoidettu, mutta aina toista ihmistä kunnioittaen. Jospa osaisimme poimia historiastamme sen kaiken hyvän ja jättää pahuuden sivuun.

Viimekertaisessa kolumnissani kerroin, mitä nuoret arvostavat: ympäristöä, läsnäoloa ja oikeudenmukaista käytöstä. Me aikuiset voisimme pyrkiä tukemaan ja ylläpitämään noita ajatuksia.