Kolumni on julkaistu Nokian Uutisissa

Parasta yhteiseloa:

”Niiss√§ tulevat esiin yhteishenki, kaunis luonto ja mukavat ihmiset.”

Olli Sorva

19.6.2019 Olli Sorva

Kirjoittaja on positiivisella asenteella varustettu yrittäjä

 

Olen aiemmin kirjoittanut eri-ikäisten ihmisten vuorovaikutuksesta. Pitäisi nähdä, mitä hyvää ympärillä on ja kunnioittaa sekä yhteistä että muiden ihmisten omaisuutta. Julkisuudessa on ollut paljon keskustelua lasten ja nuorison iltatekemisistä. Kaikki eivät osaa käyttäytyä kunnolla, mutta todennäköisesti kuitenkin suurin osa. Taivalkunnassa tilanne on tällä hetkellä hyvä.

Kylällämme ei ole nuorisotilaa eikä kaupungin järjestämää toimintaa. Voisikin luulla, että nuoriso parveilisi esim. kylän koululla joutilaana nurkkia potkiskellen. Totuus on kuitenkin hyvin toisenlainen. Kouluikäiset pelaavat pihassa jalkapalloa, alle kouluikäiset ovat vanhempiensa kanssa leikkitelineiden luona. Aikuinen voi yksikseenkin poiketa pihassa, ottaa halutessaan osaa nuorten jalkapallopeliin tai muuten vaan kysellä, mitä kuuluu. Kylämme lapset eivät katso sitä pahalla, vaan kaikki kuuluu normaaliin yhdessäeloon ja kanssakäymiseen. Taivalkunnassa ei ole kaupungin uimarantaa, mutta vesistöjä on ja uimista ja ulkona olemista harrastetaan paljon.

Vuosisadat kylällämme on nuorisoa tuettu ja kannustettu, niin miksei nytkin. Yhtenä esimerkkinä, 1863 muutti Taivalkunnan Lukkilaan 6-vuotias Isak-niminen poika. Ennen avioitumistaan hän ajautui opintielle. Haapaniemen kartanon neidit pitivät kylän lapsille kiertokoulua. He sanoivat Eva-äidille, että älykkään Isakin pitäisi päästä Tampereen Kansakouluun ja sitten lyseoon Hämeenlinnaan. Ylioppilaskirjoituksiin oli matkustettava Helsinkiin. Tämän jälkeen seurasi lakimiesura aina Hovioikeuden presidentiksi asti. Noista ajoista ovat elintaso ja opiskelumahdollisuudet nousseet niin, että tänä päivänä ylioppilaaksi voi kirjottaa vaikka Nokialla.

Kouluikäiset kunnioittavat kyläämme ja tapaamme elää. 5.-6.-luokkalaiset kirjoittivat tulevaan kirjaani kokemuksistaan, ajatuksistaan nykyisestä elämänmenosta, kyläilmeestä, ja siitä mikä on kylämme vahvuus. Niissä tulevat esiin yhteishenki, kaunis luonto, rauhallisuus ja mukavat ihmiset. Lisäksi lehtien kohina ja linnunlaulu sekä kiitollisuus, että saa elää lapsuutensa Taivalkunnassa. Ehkä jo ennestäänkin tiesitte, mitä nykylapset arvostavat?