Nokian kaupunki ottaa ensi vuoden talousarvion valmistelussa esille sekä Taivalkunnan että Vahalahden koulun lakkauttamisen.

Mielipide

Viranhaltijat eivät ilmeisesti tiedä, kuinka arvokas on koulu, jonka haluavat lopettaa. Nostan esiin muutamia asioita, jotka ovat jääneet taka-alalle puhuttaessa Taivalkunnan koulun kohtalosta.

Koulu alkoi profiloitua yrittäjyyskasvatuskouluksi kohta 10 vuotta sitten. Yrittäjyyskasvatus on suuntaus, jota ei juuri missään oltu silloin viety kovinkaan pitkälle.

Yrittäjyyskasvatuksen tiimoilta Kantri ry (kyseinen yhdistys jakaa EU Leader -rahaa Pirkanmaalla) on palkinnut koulumme peräti kahtena vuotena Pirkanmaan parhaana hankkeena.

Nokian kaupungille koulu on tuonut ja tuo positiivista imagoa Suomessa ja ulkomailla. Koulumme rehtori kutsuttiin Tanskaan K√∂√∂penhaminaan yhteispohjoismaiseen kongressiin kertomaan koulumme hankkeesta ainoana suomalaisen koulun edustajana. Tunnuslauseemme kongressissa ‚ÄúNokia, still connecting people‚ÄĚ her√§tti my√∂t√§mielist√§ hilpeytt√§ muissa edustajissa ja kuvasi hyvin saavutuksiamme.

Koulullamme on käynyt muun muassa kaksi japanilaisharjoittelijaa tutustumassa toimintatapaamme. Käydessään he pitivät koululaisillemme myös oppitunnin. Toinen japanilaisharjoittelija Saeko Suzuki opetti japanilaisia kirjainmerkkejä ja toinen Kai Shimazu opetti paperitaittelua eli origamia.

Taivalkunnan koululaiset ovat olleet omalla osastollaan Messut Nokialla -tapahtumassa ja molempina kertoina messuvieraat äänestivät koulun osaston parhaaksi messuosastoksi.

Raimo Jämsä toimi lähes 30 vuoden ajan Nokialla kiertävänä englannin kielen lehtorina ja tuli huomaamaan isojen ja pienien koulujen erot. Hän kirjoitti 20 vuotta sitten yhdysluokkien eduista, kuinka oppilaat oppivat paremmin itsenäisesti tekemään harjoituksia ja lahjakkaammat auttavat heikompia tehtävien ratkaisemisessa. Näin he oppivat vastuuntuntoa ja sosiaalisuutta.

Koulumme liikuntasali on kolmena iltana viikossa vuokrattuna yksityisille toimijoille, jotka kuntalaisillemme tuovat terveyttä ja mielenhallintaa. Eikä niitä tilaisuuksia ole tarvinnut kaupungin järjestää.

Joka ilta on koulun pihakentällä oppilaita pelailemassa ja harrastamassa omatoimista liikuntaa. Ne lapset eivät siis vietä iltojaan ruudun ääressä tai kaupungilla maleksien. Runsaasta toiminnasta huolimatta tai juuri sen takia koulumme piha ei ole joutunut ilkivallan kohteeksi.

Pienissä kouluissa opettajien työ on haastavampaa kuin isoissa kouluissa. Kylällämme on tuki ja yhteistyö opettajien, kyläläisten ja koulun yrityskummien välillä, joten opetusasiat on saatu hyvälle mallille kulttuurisellisestikin arvokkaassa koulurakennuksessamme.

Kysymys, että näytä yksikin kunta, joka voi sanoa pelastaneensa kuntatalouden pienten koulujen lakkautuksella, on jäänyt vastausta vaille! Nokian kaupungin koulutoimen budjettiosuudesta alle sadasosa osoitetaan kyläkoulullemme toimintaan.

Taivalkunnan koulurakennus on hyvässä kunnossa eikä sisäilmaongelmiakaan esiinny, joten kaikki investointirahat voi meidän puolesta suunnata muille kouluille.

Olli Sorva Taivalkunnan kyläyhdistyksen puheenjohtaja